Huset

Sådan fjerner du let ukrudt omkring din bolig

Det er ikke alle husejere, der finder det morsomt at skulle bruge en eller flere dage på at fjerne ukrudt på ens matrikel. Derfor er her nogle råd til, hvordan man letter denne arbejdsbyrde mest muligt således at ens tid kan bruges på mere hyggelige og sociale ting med sin familie. Der findes mange måder at fjerne ukrudt på, i gammel tid brugte man lugejern og rive, men i dag kan man købe sig en række midler, der letter arbejdet. Der kan f.eks. være tale om en ukrudtsbrænder eller sprøjtegift til haven.

Har man haven fuld af mælkebøtter kan man få nogle redskaber, der er designet specielt til nemt at kunne rive disse op med en pæn portion af rødderne, således at disse ikke dukker op igen foreløbig. Sådan fjerner du let ukrudt med et mælkebøttejern; dette redskab fungerer som en spade og en gribetang i ét, man stikker simpelthen redskabet ned omkring stammen på mælkebøtten og med håndtaget griber godt fat om roden på mælkebøtten, hvorefter denne let kan rives op i ét stykke. Man skal dog være opmærksom på, at der kommer et stort hul, der skal fyldes op derefter.

Sådan fjerner du let ukrudt og sørger for, at det bliver væk

Når først man har givet haven en tur med diverse midler for at fjerne ukrudtet så let og smertefrit som muligt er der nogle tiltag man kan gøre, for at sikre at ukrudtet bliver væk de efterfølgende sæsoner. Fiberdug er en af de mest brugte midler mod ukrudt, dette lag stof lagt under det øverste jorddække gør det nærmest umuligt for ukrudt at bryde igennem. Dog er dette ikke altid hensigtsmæssigt, hvis man ønsker en blomstrende have, da langt de fleste stauder og andre blomster skal nedgraves dybere.

Man kan også gøre brug af forskellige former for belægning i ens have og på ens fortov, der vil gøre det svært for ukrudtet at vende tilbage med fornyet kraft til næste sæson. Sådan fjerner du let ukrudt og sørger for, at det bliver væk; det simpleste trick i bogen er naturligvis at belægge ens blomsterbede med træflis eller pyntesten såsom perlesten eller naturskærver. Disse vil gøre det muligt for ens egne planter at ånde, og samtidig gøre det svært for ukrudtet at bryde igennem, derudover letter det den generelle trimning af havens planter og holder snegle væk fra jordbærrene.

Når først du har investeret timerne i starten af sæsonen på at trimme din have fuldstændig, så vil det heldigvis ikke kræve så meget i løbet af året, hvis sørger for at holde det ved lige. Hvis du passer dine have ordenligt, kan du nøjes med at bruge et par timer om ugen på at tage det værste, og så har du ellers en flot have hele sæsonen ud. Har du en kæmpe have, vil det selvfølgelig kræve lidt længere tid. Du kan også overveje at få en gartner eller en gymnasieelev til at passe haven sommeren over – det er gode penge givet ud, hvis du heller vil bruge tiden med familie eller venner.