Musik

Sådan får du god lyd

Hvis du følger nogle enkle råd kan du få meget bedre lyd hjemme i stuen. Selvfølgelig skal du have nogle gode højtalere. Det giver sig selv, at gode højtalere giver bedre lyd end dårlige højtalere. Men ikke desto mindre er det ikke nok. Med højtalere i mellemklassen kan du opnå en bedre lyd end med dyre højttalere, hvis du stiller dem rigtigt. – Eller hvis du stiller de dyre forkert. Lyd handler om akustik, og hvis rummet eller indretningen er forkert, kan du ikke opnå fed lyd.

 

Lydisolering og absorbering

Du kan selvfølgelig ikke bygge din stue om for at få god lyd. Men du kan sørge for at købe nogle højttalere, der passer til rummets størrelse. Et lille rum kan ikke trække den samme lyd som et stort rum. Væggene kaster lyden tilbage, og jo mindre plads lyden har til at bevæge sig på, jo mindre skal højttalerne være. Hvis du har et stort rum, har du brug for større højttalere, så lyden ikke drukner i rejsen fra TV eller anlæg til vægge og gulve og tilbage.

Lydbølgerne bevæger sig altså ud i rummet. Derfor er det vigtigt, at din indretning er rigtig for at opnå den optimale lyd. Du ved måske, at lydstudier og øvelokaler ofte har lydisolering. Det er for at undgå for meget støj og opnå en renere lyd. Derfor har mange HIFI entusiaster gulvtæpper og sjældent helt tomme vægge. I biografer er der også tekstiler på gulve, stole og vægge. Det giver simpelthen en bedre lyd. Hårde parketgulve og tommer overflader er måske smukke, men ikke gode for at få en god lyd. Riflede eller uregelmæssige overflader reflekterer og absorberer lyden. Det er derfor, det i gamle dage var et kendt trick at isolere rum med æggebakker – eksempelvis lydstudier.

 

Placering af højttalerne

For at opnå den bedste lyd skal du også placere højtalerne rigtigt. Hvis de er centreret lige ved siden af anlæg eller TV, spreder lyden sig ikke meget i rummet. For at opnå surround lyd skal du altså placere dine højttalere, så de omkranser dig, når du hører musik eller ser film. Du kender det fra biografen, hvor lyden kommer forfra, bagfra og fra siden. Det handler om placering. Højttalerne skal stå asymmetrisk og ikke for tæt på anlægget. Hvis de står lige overfor hinanden reflekteres lyden ikke optimalt. Med disse tips er du på vej mod meget bedre lyd i stuen. Hvis du har højttalere, du er glad for, så prøv at flytte om på dem. Hvis lyden i din stue er for hård, så forsøg dig med at isolere rummet lidt mere.